Online Marketing Bureau Stramark team  klein

SEO Migratie checklist: Hoe voorkom je verlies bij het migreren van je website

Bij Stramark blijven wij ons verbazen over hoe vaak er nieuwe klanten bij ons komen die een website migratie achter de rug hebben en daarbij veel posities en daardoor ook omzet verloren hebben. We zien iedere keer weer dat dit fout gaat. Vaak komt dit door een combinatie van gebrek aan kennis en planning. Er wordt onderschat dat het migreren van een website naar een nieuw platform of een nieuwe structuur een ingrijpend proces is dat een grote impact kan hebben op je zoekresultaten. Zonder de juiste aanpak kan je waardevolle SEO-resultaten verliezen. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van SEO-migraties, waarom ze belangrijk zijn, welke risico’s er zijn en hoe je een SEO-migratie zorgvuldig uitvoert zonder verlies te lijden.

Wat is een SEO-migratie?

Een SEO-migratie is een website migratie waarbij er rekening gehouden wordt met de zoekmachine optimalisatie van de website. Tijdens een SEO migratie wijzigt de website zodanig dat het invloed heeft op de indexering en ranking van de site in zoekmachines. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je de URL-structuur verandert, een nieuw platform implementeert, of de website visueel en functioneel in een nieuw jasje steekt. SEO-migraties komen voor in situaties zoals:

  • Verhuizen naar een nieuw domein
  • Veranderen van de URL-structuur
  • Implementatie van een nieuw platform (zoals een CMS)
  • Samenvoegen van meerdere domeinen

Redenen voor een website migratie

Er zijn diverse redenen waarom het noodzakelijk is om je website te migreren en bijna ieder bedrijf krijgt er uiteindelijk mee te maken. De redenen die wij het vaakst voorbij zien komen zijn:

  • Het CMS van de website is niet meer toereikend genoeg voor de doelstellingen van het bedrijf
  • Het bedrijf zit in een rebranding en daar hoort een nieuwe website bij
  • Inefficiëntie van het bedrijf door teveel domeinen

De reden van de migratie bepaald ook voor een groot deel wat voor een soort migratie het gaat zijn. Ik bespreek hier de situaties die wij het meeste tegenkomen.

Replatforming

Bij Stramark begeleiden wij regelmatig replatforming processen. Bij replatforming wordt de website van het ene CMS naar het andere overgezet. Een reden hiervan is omdat het oude CMS niet meer toereikend genoeg is voor de doelstellingen van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een website die lang goed heeft kunnen draaien op WooCommerce maar uiteindelijk toch naar een zwaarder CMS moet. De wijziging van het CMS heeft bijna altijd impact op de URL-structuur en het design.

Samenvoegen van domeinen

We hebben regelmatig klanten die ooit met verschillende domeinen zijn begonnen in verschillende landen. Het kan onderdeel van de strategie zijn om die domeinen samen te voegen tot één domein. Ook deze soort migratie heeft impact op het design en de URL-structuur.

Website verhuizing

Bij een website verhuizing wordt een website naar een andere URL verhuist. Dit kunnen verschillende typen migraties zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Domeinnaam verandering: Als je besluit om naar een nieuw domein te verhuizen (bijv. vanwege rebranding), heeft dit een directe impact op de autoriteit van de nieuwe domeinnaam.
  2. Subdomein of subdirectory: Soms kan een bedrijf besluiten om bepaalde secties van hun site naar een subdomein te verplaatsen (bijv. blog.mijndomein.nl) of om van een subdomein naar een subdirectory te gaan (bijv. mijndomein.nl/blog). Elk van deze veranderingen vereist een SEO-strategie om verkeer en rankings te behouden.
    Stramark is niet zo fan van subdomeinen. Zonder daar verder over uit te wijden: als je een subdomein kan vermijden dan zeker doen.
  3. Protocolwijziging (van HTTP naar HTTPS): Dit is een belangrijke veiligheidsupdate waarbij de website een SSL-certificaat krijgt en waarbij de website URL van http naar https veranderd.

Welk type migratie in jouw situatie van toepassing is, maakt eigenlijk niet uit. Belangrijk is dat je goed bekijkt wat er precies veranderd en daarop anticipeert.

Waarom is een SEO-migratie belangrijk en wat kan er misgaan?

SEO-migraties zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de opgebouwde waarde van een website behouden blijft tijdens en na de migratie. Een slechte migratie kan resulteren in lagere posities in zoekmachines, verlies van organisch verkeer, en uiteindelijk een negatief effect op de omzet.

En dat wij bij Stramark nieuwe klanten binnenkrijgen waar het is mis gegaan, is niet uitzonderlijk. Zelfs bij de grote jongens gaat het nog steeds verkeerd. Misschien ben je in Google al eens een van de volgende cases tegen gekomen waarbij het misging tijdens het migratieproces.

  • Perry Sport: Een mislukt redirectplan leidde tot verlies van zoekmachineresultaten, waardoor de verkoop daalde.
  • Transavia: Een slechte migratie zorgde voor een grote daling in het organisch verkeer, wat negatieve gevolgen had voor de boekingen.
  • Rabobank: Na een migratie daalde de zichtbaarheid van belangrijke pagina’s in zoekmachines, wat leidde tot verminderde leads.

Hoe ziet een SEO-migratieplan eruit?

Een goed SEO-migratieplan is cruciaal om verlies van waarde te voorkomen. Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ gaat hier echt op. De belangrijkste stappen in een SEO migratieplan geef ik je hieronder.

Dit is onze SEO-migratie checklist:

  1. Voorbereiding
    • Analyseer de huidige situatie. Doe een nulmeting: Verzamel data over de huidige rankings, traffic en conversiepercentages.
    • Maak een back-up van de website: Zorg voor een volledige back-up van je website voordat de migratie begint.
    • Maak een SEO back-up: maak een back-up van je meest recente crawl met daarin Title Tags, Meta Descriptions, headers etc.
    • Plan redirects: Creëer een duidelijk redirectplan om oude URL’s door te verwijzen naar de nieuwe structuur.
  2. URL-structuur en redirectplan
    • Breng alle bestaande URL’s in kaart.
    • Stel een 301-redirectplan op voor elke oude URL naar de juiste nieuwe URL om “404-fouten” te voorkomen en SEO-waarde te behouden.
  3. Technische voorbereidingen
    • Test je nieuwe website in een staging-omgeving om problemen te identificeren zonder de live-site te beïnvloeden.
    • Zorg ervoor dat alle belangrijke pagina’s (zoals product- of landingspagina’s) correct geïndexeerd worden.
    • Neem je content niet als platte tekst mee maar neem de HTML formatting mee, tenzij deze natuurlijk verbeterd wordt in de nieuwe website
    • Neem je Title Tags en Meta Descriptions mee. Tenzij ook hier weer geoptimaliseerd wordt
      Let op: wanneer je gaat SEO-optimaliseren tijdens de overgang naar een nieuwe website, moet je echt goed weten wat je aan het doen bent. Anders maakt het des te lastiger te herleiden waar de oorzaak ligt als je resultaten tegenvallen
    • Zorg dat je Google Tag Manager tag en eventuele andere tags mee verhuisd worden
  4. Livegang en monitoring
    • Start de migratie op een moment met minimaal verkeer maar nooit vlak voor het weekend als niemand daarna aanwezig is om fouten te fixen.
    • Controleer na livegang direct of alle redirects werken en of belangrijke pagina’s nog steeds correct worden geïndexeerd.
    • Breng eventuele 404’s in kaart en zorg dat ze geredirect worden
    • Breng in kaart of er interne links zijn naar 301 pagina’s. Zorg dat deze links naar 200 statuscode pagina’s gaan.
  5. Vergelijk en monitor
    • Vergelijk de prestaties van je nieuwe site met de nulmeting die je vooraf hebt gedaan. Houd de rankings, traffic en conversies nauwlettend in de gaten.
    • Implementeer verdere aanpassingen op basis van je analyses.

Een SEO-migratie is een ingrijpend proces, maar met een gedetailleerd plan en de juiste uitvoering kun je de impact minimaliseren en je SEO-prestaties behouden of zelfs verbeteren. Door stap voor stap te werken, zoals beschreven in dit artikel, zorg je ervoor dat je tijdens de migratie geen waarde verliest. Of het nu gaat om een replatforming, domeinnaamwijziging of protocolwijziging, de sleutel tot succes ligt in een zorgvuldig uitgevoerd SEO-migratieplan.

 

Over de schrijver: Fenna Kamerbeek

Fenna werkt sinds 2011 in de marketingcommunicatie. Sinds 2014 is zij werkzaam als SEO Consultant bij Zoekmachine Marketing Bureau Stramark.

Reacties

Top resources

Online marketing plan

Waardevolle eerste stappen >

Internet Marketing Model

48 termen uitgelegd >

Google Ads Whitepaper

Hoe maak je geweldige ads? >

SERP optimaliseren

Google Snippet Optimizer >

Gratis advies in je mailbox

Marketing Audit
Google Ads Audit
Keyword Audit
SEO Audit
Social Media Audit
Offerte aanvragen

Top Blog Categorieën

Online Marketing
Google Ads
SEO
SEO Copywriting
Webshop
Social Media Marketing
Linkbuilding
Email Marketing
Team Stramark
Instructies gebruiker toevoegen

Volg je ons al?

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter

Site in English

Digital Marketing Agency
Google Ads Marketing Agency
Search Engine Optimization Agency