Online Marketing Bureau Stramark team  klein

Alles wat je moet weten over AI-generated content

Inmiddels zijn we op een punt dat het veilig is te zeggen dat bijna iedereen wel van AI heeft gehoord. Of iedereen er al eens mee heeft gewerkt, dat denk ik niet. Maar wij als marketeers bij Stramark, krijgen er in ieder geval steeds meer mee te maken. AI heeft een enorme vlucht genomen, ook in de wereld van contentcreatie. Maar wat betekent dat precies? Wat zijn de beste tools? En hoe haal je het maximale uit AI, zonder de valkuilen over het hoofd te zien?

In dit artikel neem ik je mee in alles wat je moet weten over AI-generated content. Of is het misschien toch door een algoritme geschreven? Lees verder en ontdek het zelf!

Wat is AI-generated content?

AI-generated content verwijst naar teksten die zijn gegenereerd door kunstmatige intelligentie. Dit gebeurt met behulp van algoritmes en grote datasets, waarbij AI-systemen zoals ChatGPT teksten kunnen produceren die gebaseerd zijn op bestaande informatie. AI kan worden ingezet om artikelen, blogs, social media posts en productbeschrijvingen te schrijven, vaak binnen enkele seconden. Het biedt schrijvers en marketeers de mogelijkheid om op grote schaal content te creëren, zonder handmatige inspanning voor elk stuk tekst.

Hoewel AI razendsnel is, baseert het de teksten op bestaande data en leert het door patronen te herkennen in wat al geschreven is. Dat betekent dat AI vaak niet in staat is om originele, creatieve ideeën te bedenken zoals mensen dat kunnen.

De 5 beste AI-tools voor het genereren van content

Er zijn verschillende AI-tools beschikbaar die je helpen bij het schrijven van content. Hier zijn de vijf beste tools die we aanraden:

  1. ChatGPT
    ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, is een van de meest populaire tools voor het genereren van content. De interface is gebruiksvriendelijk en de tool is geliefd bij zowel professionals als beginners.
    Gratis versie beschikbaar met basisfunctionaliteiten.
  2. Jasper AI
    Jasper is ideaal voor bedrijven die op zoek zijn naar marketingcontent. Deze tool is getraind op marketingdata en helpt bij het schrijven van advertenties, blogs en social media posts. Het is een van de betere keuzes voor bedrijven die consistent kwalitatieve content willen publiceren.
    Betaald, met gratis proefperiode.
  3. Copy.ai
    Copy.ai is een intuïtieve tool die vooral geschikt is voor korte teksten zoals e-mails en advertenties. De interface is eenvoudig, en je kunt snel met de tool aan de slag.
    Gratis basisversie beschikbaar.
  4. Writesonic
    Writesonic is een AI-tool die specifiek is ontworpen voor SEO-geoptimaliseerde content. Of je nu een blogpost, productbeschrijving of landingspagina nodig hebt.
    Gratis versie beschikbaar voor beperkte output.
  5. Rytr
    Rytr is perfect voor wie een budgetvriendelijke AI-oplossing zoekt. Het biedt krachtige AI-mogelijkheden voor een lage prijs en kan teksten genereren in verschillende stijlen en formaten.
    Gratis plan met beperkte credits.

Waar moet je op letten bij het gebruiken van AI-tools voor content?

Hoewel AI-tools veel voordelen bieden, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden om er het maximale uit te halen:

  • Kwaliteitscontrole: AI maakt gebruik van bestaande data en kan soms onjuiste informatie genereren. Zorg altijd dat je een tekst naloopt.
  • Uniciteit: Omdat AI voortbouwt op bestaande informatie, kan het moeilijk zijn om echt unieke teksten te genereren. Zorg ervoor dat je teksten altijd controleert op plagiaat.
  • Creativiteit: AI kan patronen volgen, maar mist vaak de creativiteit die nodig is om nieuwe ideeën of onverwachte invalshoeken te bieden.
  • Tone of Voice: AI kan de toon van een tekst goed aanpassen, maar als je een zeer specifieke schrijfstijl wilt hanteren, is het verstandig om de tekst handmatig na te bewerken.

Hoe schrijf je een goede ChatGPT-prompt?

Een goede prompt is het halve werk wanneer je een tekst door ChatGPT wil laten genereren. Maar hoe maak je dan een goede ChatGPT prompt? Hier geef ik je enkele tips:

  1. Wees specifiek: Hoe gedetailleerder je prompt, hoe beter het resultaat. In plaats van te vragen om “een artikel over SEO”, kun je beter vragen om “een artikel van 500 woorden over de nieuwste SEO-trends voor 2024”.
  2. Duidelijke instructies: Geef instructies over toon, stijl en lengte. Bijvoorbeeld: “Schrijf een informatief blogartikel in een professionele toon, van ongeveer 800 woorden.”
  3. Vraag om voorbeelden: Als je een specifieke stijl wilt, kun je ChatGPT vragen om eerst een paar voorbeelden te geven voordat het aan de echte tekst begint.
  4. Context toevoegen: Als je wilt dat de tekst aansluit op eerdere content, kun je relevante informatie en context toevoegen aan je prompt.
  5. Tekst instructies: Wil je er nog zekerder van zijn dat je een goede tekst krijgt? Doe dan alvast een voorzetje voor de tussenkoppen.

Wat zijn de voor- en nadelen van AI-generated content?

Voordelen van AI:

  • Schaalbaarheid: AI maakt het mogelijk om op grote schaal content te produceren. Simpelweg omdat je niet elk stuk handmatig hoeft te schrijven.
  • Snelheid: Een AI-tool kan binnen enkele seconden een volledige blogpost genereren, wat veel tijd bespaart.
  • Kostenbesparing: Het gebruik van AI kan de kosten voor contentcreatie verlagen, vooral voor bedrijven die regelmatig nieuwe content nodig hebben.
  • Personalisatie: AI kan verschillende tonen en stijlen gebruiken, wat handig is voor gepersonaliseerde marketingcampagnes.

Nadelen van AI:

  • Gebrek aan originaliteit: AI baseert zijn content op bestaande data en kan moeite hebben met het creëren van originele of innovatieve ideeën.
  • Beperkt begrip van context: Hoewel AI in staat is om complexe teksten te genereren, kan het soms context missen of verkeerde aannames maken.
  • Kwaliteitscontrole vereist: Je moet AI-gegenereerde content altijd controleren op fouten of onnauwkeurigheden.
  • Plagiaatrisico: Omdat AI teksten genereert op basis van bestaande informatie, is er een risico op duplicaatcontent.

Hoe herken je AI-generated content?

De een pikt AI-generated content er zo uit, de ander heeft wat meer moeite om het te herkennen. Hier zijn een paar kenmerken waar je op kunt letten om AI content te onderscheiden van door de mens geschreven teksten:

  • Herhaling van zinnen of patronen: AI-tools kunnen geneigd zijn om dezelfde zinnen of structuren meerdere keren te gebruiken in één tekst.
  • Algemene formuleringen: AI vermijdt vaak nuance en zal vaker algemene uitspraken doen zonder specifieke voorbeelden of diepgaande analyses.
  • Gebrek aan creativiteit: AI-content kan informatief zijn, maar mist vaak de creatieve invalshoeken die een mens zou toevoegen.
  • Overmatig gebruik van keywords: Wanneer AI is getraind op SEO-doelen, kan het teksten genereren die overdreven geoptimaliseerd zijn met keywords, wat niet ten goede komt van de leesbaarheid.

Dan rest de vraag: Is dit artikel door AI geschreven?

En, heb je het antwoord op de vraag?
Of dit artikel nu door een mens of door AI is geschreven, één ding is zeker: AI-generated content is niet meer weg te denken uit de wereld van digitale marketing. Ben jij klaar om AI in jouw marketingstrategie te integreren?

Over de schrijver: Fenna Kamerbeek

Fenna werkt sinds 2011 in de marketingcommunicatie. Sinds 2014 is zij werkzaam als SEO Consultant bij Zoekmachine Marketing Bureau Stramark.

Reacties

Top resources

Online marketing plan

Waardevolle eerste stappen >

Internet Marketing Model

48 termen uitgelegd >

Google Ads Whitepaper

Hoe maak je geweldige ads? >

SERP optimaliseren

Google Snippet Optimizer >

Gratis advies in je mailbox

Marketing Audit
Google Ads Audit
Keyword Audit
SEO Audit
Social Media Audit
Offerte aanvragen

Top Blog Categorieën

Online Marketing
Google Ads
SEO
SEO Copywriting
Webshop
Social Media Marketing
Linkbuilding
Email Marketing
Team Stramark
Instructies gebruiker toevoegen

Volg je ons al?

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter

Site in English

Digital Marketing Agency
Google Ads Marketing Agency
Search Engine Optimization Agency